Глобален пикник "Добрич в бъдеще време 5.0"

  • 15 АВГУСТ 2020 Г.
  • Глобален пикник "Добрич в бъдеще време 5.0"
  • 15:00 - 21.00 ЧАСА

Лектори

Ралица Касимова, Николай Генов

Николай Генов и Ралица Касимова от Хранкооп вече 7 години организират фермерски пазари в цялата страна и ще представят опита си на петото издание на Global Dobrich. Фермерският пазар в Добрич, а вече и в Балчик се организира от Хранкооп, в партньорство с общините по места и с граждански инициативи като Добрoжънци, Global Dobrich и др.

Фермерските пазари като продоволствена политика на общините – мода или възраждащи се традиции

„Защо настояваме, че тези събития са културно-социално явление, а не просто търговска дейност? Как се борим за възвръщането на доверието към българския производител? Какви стереотипи ежедневно срещаме и преодоляваме – географски, социални, икономически и др.? Ще се радваме да споделим и да увлечем и други в нестандартно мислене.“

Камен Киров

Начален учител и учител по дисциплините от философския цикъл. Член на управителния съвет на СНЦ „Граждани в повече“ и обучител към Националния младежки форум. Камен ще бъде и водещ на академията по гражданско участие за младежи, която ще се проведе през месец октомври като заключително събитие на проекта, финансиран от общината.

Неговите интереси са основно в сферата на образованието, устойчивото развитие, консултирането и здравословния начин на живот. През изминалите години беше инициатор и организатор на фестивала „(не)Възможното образование“ в Добрич. 

Към момента е учител в ЧЕУ „Леонардо да Винчи“ – Добрич и водещ на занятия по Философия с деца в същото, както и онлайн.  

Венета Ненкова

Културолог по образование, завършва театрална режисура в Рим. Работи като журналист в българската секция на иалианското национално радио Рай Интернешънъл до неговото закриване, а от четвърт век е сътрудник на радио Ватикана.  До влизането на България в ЕС е главен редактор на италианския вестник „България експрес“. Преди 15 години става лицензиран екскурзовод за Рим и единствен гид на български език за Ватикана. През 2014 г. основава културна асоциация, която се занимава с администрирането на най-голямото българско неделно училище в Италия, чиято основна задача е насочена към съхраняването на българския език, традиция и култура. Воденото от нея сдружение се занимава с  организирането на семинари и срещи, с изследвания, със снимането на документални филми и отпечатването на книги, отнасящи се до историята, изкуството и културата на България, Италия и Ватикана.

„Добрич -моят роден град, който ще оставя след себе си“

Ние, като част от историята и времето. Ние, като наследници, потребители, пазители, градители или разрушители на повереното ни от предшестващите поколения. Как звучи днес понятието “културно наследство“ и какви са нашите отговорности като негови настоящи стопани. Справяме ли се като такива? Ще се опитаме да направим малка равносметка на наследеното, опазеното и направеното до днес в Добрич. Това са основните въпроси, върху които ще акцентираме и поразмишляваме за съставянето на план за действие.

Юри Дойчев

Юри Дойчев  повече от 30 години е треньор по тенис в родния град, с множество титли като треньор, включително държавни шампиони индивидуално и отборно, двукратен вицеевропейски шампион и четирикратен участник на Световни първенства за ветерани.

„Добрич на тенис картата на България и Европа“

„Бих искал да разкажа как е започнала любовта между мен и тениса, как се разви идеята Добрич да се появи на тенис картата на България и Европа, трудностите, които трябваше да се преборя, за да реализирам мечтите си в моя роден град.“