Добрич в бъдеще време 2.0

  • 24 септември 2017 г.
  • Добрич в бъдеще време 2.0
  • 09:00 часа

Лектори

Подбрали сме мотивиращи и вдъхновяващи лектори. Всеки от тях е експерт в областта си и ще представи своята гледна точка, като стимул за последваща дискусия и за търсене на работещи решения за бъдещето на Добрич. 

Александър Ненов

Интернет предприемач

Александър Ненов е интернет предприемач от 1997 година.Работил е като програмист, мениджър и консултант на повече от 300 интенрет проекта. Реализира най-голямата публична сделка в българския интернет пред 2007 г. с продажбата на сайта Teenproblem.net. Работи като мениджър за една от най-големите интернет медийни групи в страната – Инвестор.БГ АД. Лектор е на серия от семинари, свързани с онлайн бизнеса и иновациите, сред които TEDx, лекции в City University, Нов български университет, Форум “Нови пазари”, Digital Biblio Technologies, TravelMind, “Маркетинг с нулев бюджет” и др. Носител е на престижната награда „Рицар на книгата“ и многократно е печелил наградите на конкурса БГСАЙТ. Автор е на бизнес книгите „На 1 клик разстояние“ (2012), „Как да печелим в интернет?“ (2015) и „Интернет безопасност“ (2016).

Мария Кирилова

Учител

Магистър по Математика и Информатика, с две специализации в областта на информатиката и ИТ, като последната във ФМИ на СУ през 2016 г., съобразена с най-актуалните, предстоящи програми. С над 20 години педагогически стаж по Информатика и ИТ в ЕГ „Гео Милев“, а отскоро и в ЧПГТП „Райко Ценчев“.

Следи новостите и тенденциите в технологиите. Работила е по много национални и международни проекти, включително обучение в ЦЕРН (Швейцария), два пъти е награждавана за принос в образованието на Добрич, има много специализирани публикации, участия и награди от национални и международни конкурси и семинари.

През настоящата година е поканена за редактор на учебник за 8 клас по новата учебна програма, работи съвместно с организации и фондации като SapLab, ФРГИ, Национална дигитална коалиция, Иновации и консултиране, община Добрич по проекти и различни инициативи.

Почетен член на сдружение „Аз мога тук и сега“ – организатор на състезания и академии за Програмиране, визуални и изкуства и ИТ за ученици. Има много ученици с награди от национални състезания и олимпиади. Инициира и води лятна детска школа по програмиране и обучителни практикуми за учители към ДМОМ. Лектор е на Softuni ниво Basics за Добрич. От една година се занимава със свои ученици и с роботика.

Николай Михайлов

Режисьор

Николай е автор на проекта за документален филм „Иновативни учители“ (innovativeteachers.eu). Работи от 1998 г. като аниматор, визуализатор и режисьор за архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти. Завършва Анимационно кино в НБУ и е преподавал в УАСГ, НХА, ВТУ и СОФТУНИ. Участва като член на журито на Компютърно пространство (computerspace.org) и обича да посещава събития за визуални ефекти, уеб технологии и изкуство.

Драгомир Цукев

Университетски преподавател

Драгомир Цукев завършва варненската френска гимназия „Фр. Ж. Кюри” и Великотърновския Университет „Св. Св.Кирил и Методий” (френски магистратура, английски 2-ра специалност) От 1981 до 1999 г. преподава френски и английски език в ПМГ Иван Вазов, Езикова Гимназия „Гео Милев” в гр. Добрич. През 1988 година основава пънк група „Дишай”. През 1994 година получава следдипломна квалификация по Банково дело и финансови стратегии от Стопанска Академия Свищов. Води седмично предаване за рок-музика в местното радио Дарик (97-98г.). През юни 1999 година се мести в Спокейн, САЩ, където работи първо като помощник завеждащ на Международния Езиков Център в Спокейнския Общински Колеж (SFCC), а след това работи като учител по английски (2-ри език) в Алтернативния учебен център „Хавърмейл”. През 2002 се мести в Чино Хилс, Калифорния (предградие на Лос Анжелес), където е учител по френски език в гимназия Don Lugo (Chino Valley Unified School District) Номиниран и включен в годишника „Кой кой е сред американските учители” (2007). Учи дистанционно и получава квалификация по компютърни учебни технологии от Университета Сан Диего.Участва в гаражната рок-група Stale Food (китари), с която издават албума Bad Dream. (2007). Понастоящем преподава във Висше училище по мениджмънт.

Павел Павлов

Психолог

Павел Павлов е психолог, консултант по организационно развитие, обучител с дългогодишен опит в трейнинги за развитие на комуникативни умения, умения за работа в екип, управление на времето, управление на промяната, лидерство и лидерски умения, умения за работа с клиенти и др., Сертифициран Structogram® главен треньор за България. В момента управител на компаниите „Авангард персонал консултинг“ и „Бестрейнинг“. Участва в различни граждански инициативи и неправителствени организации, свързани със развитие на региона.

Пламен Пеев

Юрист

Пламен Пеев е юрист и анализатор на свободна практика. Автор на изследвания в областта на правото и политиката на околната среда, местното самоуправление, европейското и вътрешното законодателство в областта на околната среда. Автор на докторска дисертация по проблемите на правилата на управление на околната среда на местно ниво в българските общини. Доктор по философия в областта на науки и политика на околната среда. Живее в Естония от 2013 г.

Боян Коларов

Архитект

Боян Коларов е архитект със силен интерес в градското планиране и изграждането на устойчива градска среда.

Намира политиката за изключително интересна интелектуална дейност и отказва да приеме, че тя е „мръсна работа“. Граждански активист с ясна позиция за мощно гражданско участие в управлението и вземането на общностни решения.

В момента – заместник-кмет и почти дипломиран философ. Търси изгубената градска идентичност на Добрич.

Ренета Палова

Лингвист

Ренета Палова е лингвист и професионалист в мениджмънта на европейски проекти в областта на образованието, езиците, изкуството и интеграцията. От 2005 г. се занимава с изследване на културната и лингвистична идентичност на градската среда в Европа. Тя е автор и координатор на проекти за езиково обучение посредством градския лингвистичен пейзаж и градските истории, удостоени с Европейски езиков знак и наградени като успешни практики в Европейския съюз. Практик в областта на дигиталното разказване на истории – автор на късометражни и документални филми, компютърна игра и редица мултимедийни и уеб-базирани продукти. През 2014 събира екип от “дигитални разказвачи на истории” и стартира собствен бизнес. От 2015 е международен сътрудник на Центъра по дигитално разказване на истории на Университет Конкордия, Монреал.

Красимир Гаджоков

Инженер

Красимир Гаджоков е инженер по компютърни технологии. Живее в Торонто, Канада от септември 1995-а година. Всяка година прекарва по един месец в България.
Обществена активност: Българският Великден (2001 – 2008), Нова БГенерация (2002- 2004), Проект681, Искаме да гласуваме!, Временни обществени съвети на българи в чужбина; настоящ вицепрезидент на Българо-Американски Културен Център – Сарасота Флорида (САЩ)
Идея и лично изпълнение на следните проекти в обществена полза:
“Моето даскало” (moetodaskalo.com, 2006 – 2016: учениците оценяват учителите си       
“Университета” (universiteta.com, 2007 – 2016): студентите оценяват преподавателите си)          
“Докторите” (doktorite.com, 2008 – 2016): пациентите оценяват  лекарите       
“Искаме да гласуваме” (glasuvam.com и iskamedaglasuvame.com, 2005 – 2013): портал за координация на българските избиратели в чужбина и за подаване електронни заявления за гласуване
“Медийно око” (http://mediascan.gadjokov.com, 2016 – досега): каталог на българските онлайн-медии за обществени новини и собствеността им, както и проставка за браузър Chrome предупреждаваща при заражедане на анонимни медии

(препратки към гореизброените проекти: http://www.gadjokov.com/za-men/obshtestveni )

Мария Методиева

Филолог

Мария Методиева е филолог, завършил български и френски език във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а по- късо и журналистика в същия. Петнадесет години работи като учител по френски език в СОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Добрич. От двадесет години управлява Фондация „Св. Николай Чудотворец“ и 11 години е член на Управителния съвет на национално представената Българска асоциация за хора с интелектуални затруднения (БАЛИЗ). Експерт на свободна практика в областта на политики за хора с интелектуални затруднения, човешки права, самозастъпничество, качество на социалните услуги, деинституционализация