Форумът „Добрич в бъдеще време“ се проведе на 28 май 2017 г. в Общински младежки център - Добрич. Той събра ценни идеи за развитието на града и региона. Събитието бе организирано от Гражданска инициатива „Глобален Добрич“ и бе посетено от десетки души, сред които председателят на Общинския съвет Иво Пенчев,  депутатът Йордан Йорданов, бившият кмет Лъчезар Росенов. Водещ на форума бе известният артист Георги Енчев, който е родом от Добрич и се включи във всички дебати.

В първата част на събитието бяха представени пет лекции от експерти, развили идеи за възможните сфери на развитие на Добрич. Димитър Събев говори за „Икономика на периферията“; Румен Драганов за „Туризмът като (не)осъществена мечта за един град“; Аспарух Коев – "Как да пре-създадем ИТ индустрията в Добрич - използвайки ресурсите от София и чужбина“; Надежда Пампорова – за „Еко селище ДоброЖънци“ и Пепина Митева - за „Силата на вдъхновението“.
Всяка от темите бе предложена за допълнително разработване от гражданите в малки работни групи, като след това идеите бяха представени на сцената на Младежкия център. Всички присъстващи се обединиха около извода, че в Добрич липсва представителен и разпознаваем продукт – запазена марка, който да бъде рекламиран и да привлича посетители. Бе предложено да се изобрети такъв, като идеите са това да бъде Добрич хляб фест; фестивал за съвременно изкуство, включително 3Д и видеоарт; или фермерски пазар, което да върне града към същината му, както е бил създаден и както е функционирал също успешно преди промените. Бе казано, че трябва да се разработи и ПР стратегия.

Предложено бе да се заложи на зеленото – особено след като Добрич бе обявен за най-зелен град в България в класацията на Дарик радио „Най-добрият град за живеене“. Бяха лансирани идеи за развитие на кръгова икономика с производство на енергия от отпадъци от земеделието; биопроизводство; продажба на чиста, местна земеделска продукция на локални пазари и събития. Подчертано бе, че Добрич трябва да обърне повече внимание на младите хора, като създаде алтернативно пространство за култура и причини те да искат да се върнат след образованието си.

Обобщени идеи от дискусионните групи:

  1. Икономика на периферията
  2. Туризмът като (не)осъществената мечта за един град
  3. Как да (пре)създадем ИТ индустрията в Добрич
  4. Силата на вдъхновението